Ако пиете кафе, пийте го с мляко за повече здраве. Това

...
Ако пиете кафе, пийте го с мляко за повече здраве. Това
Коментари Харесай

По-добре мляко с кафе, отколкото без

Ако пиете кафе, пийте го с мляко за повече здраве. Това е изводът, който може да се направи от изследване на Копенхагенския университет.

Кафето е напитка, която е с спорно добро име. Обожавана и отхвърляна поради аромата и горчив вкус, безспорно черната течност има в по-голяма или по-малка степен освежителен резултат. Кафето се пие и при ниско кръвно, само че се страни от него при податливост към високо, както и при неспособност да се заспи в точния момент и се разрушава нощната отмора.

Кафето в същото време е евтина напитка, която при вярно подготвяне обезпечава на организма и потребни субстанции, измежду тях основно полифеноли, известни със мощния си антиоксидантен резултат. Така че безспорно кафето не може да се зачеркне и изключи от менюто ни с лека ръка, написа puls.bg. 

Всеки път, когато болестотворни бактерии, вируси и други непознати тела навлязат в организма ни, имунната ни система реагира като употребява бели кръвни кафези и субстанции, с цел да се отбрани. Тази реакция е известна като възпаление. Възпаление поражда и когато претрупваме сухожилията и мускулите си и е особено и за болести като ревматоиден артрит. 

Антиоксидантите оказват помощ на организма да се оправи със напрежението, породен от свободните радикали – нали точно този стрес води до възпалителни процеси в тялото. Полифенолите са едни от най-ефективните и мощни оксиданти, които се употребяват от някои промишлености – най-много хранително-вкусовата, за закъснение на окисляването и против влошане качеството на храната. По този метод се предотвратява смяната на усета и гранясването.  

Досега са провеждани голям брой проучвания на полифенолите, в това число на полифенолите на кафето. Но са малко тези, които преглеждат резултата от кобинирането на тези растителни субстанции с други молекули, да вземем за пример протеини, а ясно е, че нашето хранене се базира на смесването на разнообразни съставки.

Ето за какво откривателите от Департамента по хранителни науки, в съдействието с Департамента по ветеринарни науки на Копенхагенския университет вземат решение да следят по какъв начин се " държат “ полифенолите, когато се комбинират с аминокиселини – аминокиселините са градивни детайли на протеините. 

" Когато полифенолът реагира с аминокиселина, неговият инхибиторен резултат върху възпалението се ускорява “ споделя проф. Мариан Нисен Лунд, началник на проучването. По-точно комбинацията на протеини и антиоксиданти удвоява противовъзпалителните свойства на имунните кафези. 

На този стадий резултатът е следен единствено в лабораторни условия върху имунни кафези, само че научният екип се надява да получи финансиране, с цел да го изследва и при живи организми, в това число и при хора.

За задачите на проучването учените са работели с три групи имунни кафези - третирани единствено с, въпреки и разрични, полифеноли, с полифеноли в композиция с протеини и контролна група без нищо. Имунните кафези третирани с композиция от полифеноли и аминокиселини в този опит посочили два пъти по-висока успеваемост в битката с възпалението от третираните единствено с полифеноли. 

От предходни проучвания е ясно, че полифенолите се свързват с протеини от месни артикули, мляко и бира. 

Работата на учените демонстрира, че реакцията сред полифенолите, на които е богато кафето, и аминокиселините, съдържащи се в млякото, е толкоз бърза, че е мъчно да се избегне в изследваните храни, настояват те. Такава реакция може да се търси и при композиция на полифеноли и мляко в други храни, състоящи се от протеини, плодове и зеленчуци. Например месно ядене със зеленчуци или смути, в които се добави малко млечен протеин или кисело мляко.

За страдание, човешкият организъм не усвоява доста дейно полифенолите, по тази причина учените търсят способи по какъв начин да ги капсулират в протеинови структури, с цел да се усъвършенства този развой. Допълнителният плюс в тактиката им е, че по този начин ще се засилят и противовъзпалителните резултати на тези антиоксиданти. 

Изследването е финансирано от Независимия проучвателен фонд на Дания и се организира в съдействие с Техническия университет в Дрезден, Германия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР